6.10.2019

Almanya'da Ev Bulmak & Taşınmak




Galiba artık yerleştik ve ben artık Almanya'da ev bulma ve taşınma yazımı yazabilirim.
Şimdi başlamadan şunu belirteyim tamamen kendi tecrübemden ve kendi şehrimdeki durumdan bahsedeceğim yani baya subjektif, ev ararken ve taşınırken ben temalı bir iç dökme yazısı olacak. O yüzden tüm Almanya'ya hatta Düsseldorf'a bile genellemek pek uygun olmayacaktır.

Şimdi hatırlayanlar olacaktır, şurada ilk evimizi bulduktan sonra yazdığım bir yazı var. İlk evimize, ev bulamamanın ve sürekli reddedilmenin etkisi ile çok çok düşünmeden evet demiştik. Öncesinde istediğimiz bir evden Almanca bilmediğimiz gerekçesi ile, birinden sebep verilmeden, diğerinden de başka birisinin tercih edilmesi ile red yemiştik. İlanlara attığımız mesajların hepsinden cevap alamıyor, aldıklarımızın bazılarını da müze gezer gibi 10 kişi geziyorduk ve bu durum beni çok yormuştu. Eski evimizi bulduğumuzda, şansa ilk gören olmuştum ve bu nedenle hemen olumlu dönüş verdik ve kabul aldık.

Şimdi burada ufak bir es vereyim, biraz bilgi geçeyim. Biz evi bulmak için sadece tek bir websitesi kullandık; immobilienscout24 Burada oluşturduğunuz profile (web üzerinden kullanırken chrome'un translate optionından yararlanabilirsiniz, mobil appi bende zaten İngilizce, oradan kullanmak daha kolay geliyor) mümkün olduğu kadar çok bilgi girmek ve başvururken güzel bir önyazı yazmak faydalı oluyor. Örnek olarak, kısaca ailemizden ve işimizden, kontrat durumunuzdan (süreli-süresiz) bahsettik ve bunu yine dostumuz google translate sayesinde Almanca yaptık ama sonunda ararsanız sadece İngilizce konuşabiliriz diye not düştük. Bu ön yazı ile daha çok dönüş aldığımızı düşünüyorum hatta bir de sevimli bir fotoğrafımızı da ekledik profile :)
Bazı arkadaşlar bu siteden premium üye faydalanmanın daha yararlı olacağını düşünüyor, biz bunu denemedik, o yüzden yorum yapamıyorum.
İlgilendiğiniz bölge için alarm kurmak ise en doğru yöntem, böylece her yeni gelen evi hemen görebilir, önden hazırladığınız mektubunuzla hızlıca başvurabilirsiniz. Bu biraz bu apple yaşayacağınız bir dönem olacak, hazır olun!

Biz eski evimizi bu anlattığım şekilde bulduk ve yerleştik, aslında tam hayallerimdeki yüksek tavanlı, minik evdi... Fakat günlük yaşamımda bana ev hissi vermediğini daha çok güzel bir otel suiti gibi hissettiğimi anladığımda, 'Bir daha asla taşınmayacağım' sözümü unutmaya başladım :) Sorun evin minik olmasından ziyade bence kötü dizayn edilmiş 1+1 olmasıydı, bir de eski bina olması nedeniyle komşularla beraber yaşıyormuşçasına her sesi duymandı.

Bu sefer acele etmemize gerek yok diye düşünüp, alarm bile kurmadan, arada ilanlara bakıyor ama pek aksiyon da almıyorken, daha önce ilgilendiğimiz bir bölgede yeni bir yapının yapıldığını ve birden fazla kiralık ev olduğunu görünce önce mesaj atsak mı diye düşündük çünkü evin uygunluk tarihini hemen bir ay sonraya veriyordu ve bizim kontratımızda ise evden çıkmadan 3 ay önce bilgi vermemiz gerektiği yazıyordu. Olur da evi seversek üç ay iki yere birden kira verme lüksümüz olmayacağı için hiç görmesek, aklımız çelinmese mi diye düşündük ama sonunda yine de bir görelim dedik.

Şimdi burada da ufak bir not, yine immobilienscoutta her mesajınıza cevap gelme garantisi yok, o yüzden ay bu eve başvursam mı, başvurmasam mı diye siz ince ince düşünseniz de hiç cevap alamayacağınız ilanlar olacak. Neyseki bu sefer bizim için öyle olmadı, ertesi gün dönüş ve evi görmek için randevu aldık ve görünce evi sevdik. Yine küçücük ama bu sefer 2+1 bir evdi. Eski eve göre avantajı balkonu olması ve çamaşır & kurutma makinesinin banyoda olmasıydı.
Şimdi Allah başka dert vermesin anı olacak ama bu ikisinin önemini, bu ikisinden mahrum kalınca anladım :) Bence balkon insani bir ihtiyaç, evden çıkmadan o hava alma hakkı, balkonunda bir kahve içme şansı herkesin olmalı :) Çamaşır makinesi ise bir önceki evde bodrum katındaydı ve tam bir kabustu. Çamaşır yıkamak için sürekli aşağı inip çıkmak, bodrumun bence korkutucu ve pis bir yer olması gibi sebeplerle 1,5 yıl boyunca bundan nefret ettim. Şu an gidip gelip banyodaki çamaşır makinesini sevmem bundandır :) Ekstra ikinci oda ise tabi ki candı!

Tabi ki her şey mükemmel değil, öncelikle salon küçük, biraz biçimsiz ve mutfak da salonda. Bunu hiç sevmiyorum ama malesef kapalı mutfak ev bulamadık. İkincisi ise mutfak salonda dedim ama mutfağın yeri salonda desem daha doğru olacak keza Almanya'da çoğu evde olmayan mutfak bu evde de yoktu. Bu da yepyeni bir mutfak yapmamızı gerektiriyordu.

Artılar ve eksilerle düşününce evi çok sevdik ve asla olumlu yanıt alacağımızı düşünmeden, bir cesaret bizim diğer evimizle kontratımız 3 ay sonra bitiyor, burası ile kontratı 3 ay sonra başlatabilir miyiz dedik ve bizi de şok eden bir şekilde bu isteğimiz kabul edildi.

Taşınma günü gelip çattığında 2 ay önce siparişini oluşturduğumuz mutfağımız hala gelmemiş, yine 2 ay önce sipariş edilmiş dolaplardan haber yoktu. Buradaki servis sektörünü kötülemekten bıkmayacağım galiba ama nakliye firması çalışanları çok yavaşlardı ve pratik değillerdi, sabah 9da başlayan taşınma akşam 11de hala bitmemişti. Herhalde hayatımın fiziken en yorulduğum günlerinden biriydi. Bir yandan taşınma, diğer yandan eski evi temizleme, aklama, paklama (çünkü ertesi gün eski evi teslim edecektik), bir yandan burası Almanya bu adamlar kesin saatimiz doldu deyip her şeyi bırakıp gidecek korkusu :) ile taşındık. O ilk korkunç günü atlatınca yavaş yavaş yerleşmeye başladık. Bir ay içinde mutfak, dolap vb geldi, biz de galiba iyice yerleştik.

Hala balkonumuz ve bir dolabımız eksik ama olsun. Balkona yer döşemek de mutfak gibi sizin işiniz, komşuların hepsi bitkiler, yer döşelemeleri vb tamamlamış bile, yakında bence balkonunuz çok çirkin diye uyarı alacağız :)

Özetle bu ülkede ev bulması da, yerleşmesi de pek zor. O yüzden önerilerim şöyle, bence ilk evi mümkünse tüm kriterlerinize uyacak şekilde tutun ve sonra taşınmayın :) Çünkü dediğim gibi servis sektörü çok yavaş ve çok pahalı. Madden ve manen yorucu bir süreç.

Bizim gibi artık bir eve geçmeniz gerekiyor diye çok içinize sinmeden tuttuğunuz ev olursa, kontratınızın 2yıl-3yıl gibi bağlayıcı olmamasına dikkat edin, en azından bizim gibi nispeten daha rahat çıkarsınız evden.

Nakliye ve mutfakta bir sürü teklif alın, benzer hizmet için farklı fiyat aldığınızda pazarlık edebilirsiniz (tabi ikea hariç ama biz bunun diğer Alman mobilya dükkanlarında mümkün olduğunu öğrendiğimizde şaşırdık baya, paylaşayım)

Immobilienscoutta profilinizi çiçek gibi yapın. Ön yazınızı Almanca bilen arkadaşlarınıza gösterin vb. Bu kısım dönüş almak için bence çok önemli.

Yeni evinize taşındığınızda belediye kaydınızı yenilemeyi unutmayın!

Bu zorlu süreçte kolaylıklar diliyorum :) Ben yaptımsa, herkes yapabilir!

Instagram: @denizinkelimeleri

Hiç yorum yok:

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...